Cursus voor lagere scholen

Cursusnaam:  Omgaan met – en verzorgen van dieren

Dieren zijn net mensen. Iedere dierensoort heeft zijn eigen gedragsregels. Dieren communiceren net als wij, maar voor ons mensen is het niet altijd duidelijk waarom dieren op een bepaalde manier reageren.

De cursus omgaan met – en verzorgen van dieren geeft kinderen inzicht in het gedrag van dieren en leert kinderen bovendien hoe ze dieren moeten verzorgen.
Dieren zijn overal om ons heen. Op straat, bij vriendjes thuis, in het bos of park. Maar niet iedereen is dol op dieren. Sommige kinderen vinden een blazende kat of een grote hond die op hen af komt best wel bedreigend. Het kan ook zijn dat een altijd zo lieve kat nietsvermoedend begint te krabben. Waarom vertoont het dier dat gedrag. En hoe ga je daar in het vervolg mee om?

Kinderen die de cursus volgen krijgen inzicht in het gedrag van dieren. Of het nu gaat om hamsters of honden. Ze zullen ervaren dat dieren net als mensen zijn. Met hun eigen leefregels, eigen omgangsvormen, lichaamstaal, met leiders en volgers.
In de cursus omgaan met – en de verzorging van dieren, worden verschillende huisdieren behandeld. Hun gewoonten, hun gedrag en hun verzorging. De kinderen komen in contact met een hond, kat, konijn, hamster, ed.
Uiteindelijk zullen de kinderen in zien dat dieren menselijke trekjes vertonen. Het draait net als in onze mensenwereld om respect voor elkaar. De cursus biedt daarmee niet alleen een handreiking voor de omgang en verzorging van dieren, maar ook voor de omgang met mensen. Bovendien geeft het verzorgen van een afhankelijk (kwetsbaar) wezen een gevoel van verantwoordelijkheid.
Sinds 2011 is de cursus gegeven op diverse scholen in Alkmaar
Onze doelstellingen zijn:
• respect voor mens en dier
• het voorkomen van bijt- en krabincidenten
• dat kinderen plezier hebben in de cursus

Cursusnaam: Voorkomen van hondenbeten

Deze cursus duurt ongeveer 1 uur en wordt klassikaal gegeven. Doordat het kind de lichaamstaal van honden leert begrijpen en er naar te handelen, is de kans kleiner dat een hond uitvalt naar het kind.
Een poster van het LICG, welke mee naar huis wordt genomen, kan gebruikt worden om het aangeleerde te herhalen.
Er zal een hond tijdens de les aanwezig zijn.